Lussekatter

En lättbakad deg för traditionella lussekatter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 påsar saffran - 1 g
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 1 ägg
  • 1 kg vetemjöl - (17 dl)

Garnering och pensling

  • 1 ägg - uppvispat
  • russin

Gör så här

  1. Stöt saffran och salt i mortel.

  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och värm till 37° (fingervarmt).

  3. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen  löst sig.

  4. Tillsätt resten av mjölken, saffran, ägg och det mesta mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk. Låt jäsa 45 min.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela upp degen i 2 delar.

  6. Rulla fingertjocka längder ca 20 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  7. Sätt ugnen på 200°. Pensla lussekatterna med  ägg, tryck i russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!