Lussekatter

Lussekatter som de ska smaka. Baka saftiga och goda lussekatter med saffran. Ha varmt i köket och forma bullarna med varma händer så blir de särskilt mjuka och goda. Och så, passa gräddningen – varken för mycket eller för lite färg ska de ha!

Lussekatter – gör så här:

  1. Stöt saffranet med salt, tillsätt spriten och låt stå en stund så framträder saffranssmaken ännu mer.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och låt bli 37° – fingervarmt.
  3. Smula jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt resten av mjölken, saffranet, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  5. Täck med duk och låt jäsa 45 minuter.
  6. Ta upp degen på bänken och arbeta ihop den. Dela den på mitten, och på mitten igen, till 8 delar och sedan var och en av dessa i 3 bitar. Lägg handduk över bitarna och forma lussekatter i önskad modell.
  7. Lägg bullarna på plåt med bakpapper, tryck i russin. Låt jäsa under handduk 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225–250°. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

 

5 olika sätt att rulla lussebullar

Här hittar du fler recept på goda lussekatter med och utan kesella och mandelmassa.

Recept från