Lussekatter – gör så här:
- Stöt saffranet med salt, tillsätt spriten och låt stå en stund så framträder saffranssmaken ännu mer.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och låt bli 37° – fingervarmt.
- Smula jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken, saffranet, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Täck med duk och låt jäsa 45 minuter.
- Ta upp degen på bänken och arbeta ihop den. Dela den på mitten, och på mitten igen, till 8 delar och sedan var och en av dessa i 3 bitar. Lägg handduk över bitarna och forma lussekatter i önskad modell.
- Lägg bullarna på plåt med bakpapper, tryck i russin. Låt jäsa under handduk 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225–250°. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
5 olika sätt att rulla lussebullar
Här hittar du fler recept på goda lussekatter med och utan kesella och mandelmassa.