Lussebullar med kvarg

Lussebullar kan bakas ut kvällen före och gräddas på morgonen. Kvarg gör dem extra saftiga. Storleken på satsen är anpassad till en plåt lussekatter. Det gör att degen är lagom att arbeta för hand. De kan även bakas som vanligt med 37° degvätska och jäsa till dubbel storlek.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 0,5 g saffran
  • 2 sockerbitar
  • 1,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl kvarg
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 6,5 dl vetemjöl

Garnering

  • 0,5 dl russin

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna. Stöt saffranet med sockerbitarna i mortel. Blanda saffran och mjölk och smula ner jästen. Rör tills ­jästen lösts upp. Tillsätt kvarg, socker, salt och smör.

  2. Blanda ner 6 dl mjöl, spara resten till utbakning. Arbeta samman degen tills den är jämn och smidig, för hand eller med elvispens degkrokar. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och varje del i ca 9 bitar. Rulla ut längder och snurra in ändarna till lussebullar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt i russin.

  4. Pudra över vetemjöl och täck väl med plastfolie. Ställ kallt i kyl eller på annan plats där temperaturen håller 6–8°. Låt jäsa 10–12 timmar.

  5. Sätt ugnen på 250°. Ta fram bullarna och dra av plasten. Låt jäsa ca 30 min. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under duk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!