44444

Lussebullar kan bakas ut kvällen före och gräddas på morgonen. Kvarg gör dem extra saftiga. Storleken på satsen är anpassad till en plåt lussekatter. Det gör att degen är lagom att arbeta för hand. De kan även bakas som vanligt med 37° degvätska och jäsa till dubbel storlek.

För 18 lussebullar

Ingredienser

100 g smör
0,5 g saffran
2 sockerbitar
1,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl kvarg
1 dl strösocker
1 krm salt
6,5 dl vetemjöl

Garnering

0,5 dl russin

Pensling

1 ägg

Lussebullar med kvarg – gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Stöt saffranet med sockerbitarna i mortel. Blanda saffran och mjölk och smula ner jästen. Rör tills ­jästen lösts upp. Tillsätt kvarg, socker, salt och smör.
  2. Blanda ner 6 dl mjöl, spara resten till utbakning. Arbeta samman degen tills den är jämn och smidig, för hand eller med elvispens degkrokar. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och varje del i ca 9 bitar. Rulla ut längder och snurra in ändarna till lussebullar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt i russin.
  4. Pudra över vetemjöl och täck väl med plastfolie. Ställ kallt i kyl eller på annan plats där temperaturen håller 6–8°. Låt jäsa 10–12 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250°. Ta fram bullarna och dra av plasten. Låt jäsa ca 30 min. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under duk.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar