00000

Kesella gör susen i lussebullar och gör dem extra saftiga och goda.

För 40 lussebullar

Ingredienser

Lussebullar med kesella

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
0,5 g saffran en påse
1,5 dl vit baksirap
0,5 tsk salt
17 dl kärnvetemjöl med fullkorn cirka, eller vanligt kärnvetemjöl
100 g smör

Garnering och pensling:

russin
ägg

Lussebullar med kesella – gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
  4. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 kusar eller fantasifigurer.
  7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 i 10–15 minuter.