3.83.83.83.83.8

En klassisk lussebulle hör adventstider till. Riktigt maffig saffransbullar med kesella som vi varierar med saftigt goda fyllningar.

För 50 lussebullar

Ingredienser

Lussebullar

4,5 dl mjölk, (3 %)
50 g jäst
4 dl strösocker
19 dl vetemjöl, 1140 g
1 burk kesella, (250 g, 10 %)
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 g saffran, (2 påsar)

Grundrecept: Lussebullar med kesella

  1. Värm 2 1/2 dl mjölk till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt 1 1/2 dl socker och 6 dl mjöl och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i matberedaren eller hushållsassistenten eller 10 min för hand. Täck degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
  3. Tillsätt 2 dl rumsvarm mjölk, 2 1/2 dl socker, 13 dl mjöl (spara lite till utbakningen), kesella, ägg, smör, salt och saffran till den förjästa degen. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Täck degen med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 30 min. Baka ut degen enligt respektive recept nedan.

Här väljer du vilken fyllning!

Lucia utan lussebullar eller saffransbullar som de också kallas är som kaffe utan kakor. Men traditioner är till för att brytas, eller i alla fall böjas lite. Våga variera med apelsin, pistasch och citron.

3 olika fyllningar till saffransbullen
saffransbulle-med-olika-fyllningar

Foto: Henrik Frithiof

Så gör du godaste lussebullarna – 7 knep

Fler recept med: Jul, Kakor och bullar