Lussebullar – grundrecept

Dessa lussebullar med kesella är lite tyngre och kompaktare än de vi är vana vid. Riktigt maffig saffransbullar som vi varierar med saftigt goda fyllningar.

Lussebullar med kesella – gör så här: 

  1. Värm 2 1/2 dl mjölk till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt 1 1/2 dl socker och 6 dl mjöl och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i matberedaren eller hushållsassistenten eller 10 min för hand. Täck degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
  3. Tillsätt 2 dl rumsvarm mjölk, 2 1/2 dl socker, 13 dl mjöl (spara lite till utbakningen), kesella, ägg, smör, salt och saffran till den förjästa degen. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Täck degen med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 30 min.  Baka ut degen enligt respektive recept.

Recept från