33333

Löksoppa med gratinerade bröd är en fransk klassiker. Det påstås att ögonen tåras mindre om löken är riktigt kall när den skivas. Simglasögon och bra ventilation är andra bra sätt.

För 4 personer:

Ingredienser

4 gula lökar
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
4 hönsbuljongtärningar
1 kruka timjan
300 g bröd, vitt
150 g västerbottensost
olivolja, salt, nymald svartpeppar

15 minuter + 15 minuter koktid

Löksoppa med gratinerade bröd – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär gul-, röd- och vitlök i skivor. Ansa och strimla purjolöken. Fräs all lök i 2 msk olja i en gryta. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
  2. Häll 2 liter vatten i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Hacka timjanen och blanda ner den i soppan. Låt soppan sjuda under lock ca 15 min.
  3. Skär brödet i skivor och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Riv osten och strö den på brödskivorna. Gratinera mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg, 6–8 min.
  4. Servera soppan med de ostgratinerade bröden.

Recept av Måns Ranung