Lökpaj med kryddost

En mustig och mättande lökpaj med tre sorters lök, perfekt på buffén.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 rödlök
  • 1 knippa lök - färsk
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 250 g kryddost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Mixa smör tillsammans med vete- och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt salt och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut pajdegen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna. Låt fräset svalna. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

  4. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

  5. Lägg i lökfräset i bottnen på pajskalet och lägg osten i mitten. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!