00000

Recept på lökgalette som är mycket gott att äta som plockmat till ett glas vin. Kan serveras ljummen eller kall.

För 8 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
75 g smör
2 krm salt
1,25 dl kvarg, naturell (10 %)

Pensling:

1 ägg

Fyllning:

4 gula lökar
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
2 msk timjan, hackad
100 g färskost, naturell
1,5 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

1-2 tsk sesamfrö
timjan
flingsalt

30 minuter + 20 minuter i ugn

Lökgalette – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvargen och mixa till en smidig deg. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Lägg i frysen medan lökfyllningen lagas.
  2. Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olja i en stor stekpanna ca 20 min tills den är mjuk men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
  3. Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna på väl mjölat underlag tills en rund cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Bred ut färskost i mitten av degen men lämna ca 6 cm kant runtom. Lägg på löken och vik upp kanterna runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt.
Fler recept med: Matpaj, Vegetariskt