30 minuter + 20 minuter i ugn
Lökgalette – gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvargen och mixa till en smidig deg. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Lägg i frysen medan lökfyllningen lagas.
- Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olja i en stor stekpanna ca 20 min tills den är mjuk men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
- Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna på väl mjölat underlag tills en rund cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred ut färskost i mitten av degen men lämna ca 6 cm kant runtom. Lägg på löken och vik upp kanterna runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt.