3.93.93.93.93.9

Lökfocaccia med västerbottensost är nästan som en pizza.

För 1 stort bröd:

Ingredienser

2 krm fänkålsfrön
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt, + 2 krm
2 msk olivolja, + 1 msk
2 dl väster­bottensost, riven, + 1/2 dl
11 dl vetemjöl special, (660 g)
1 knippa gul lök, färsk
2 msk smör
2 tsk flingsalt

20 minuter + 70 minuter jäsning + 40 minuter gräddning

Lökfocaccia med västerbottensost – gör så här:

  1. Rosta fänkålsfröna och mortla till fint pulver. Finfördela jästen i en bunke och häll i fänkålsfröna. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen, rör tills den lösts upp. Blanda ner 2 tsk salt, 2 msk olja och 2 dl ost. Arbeta ner mjölet lite i taget till en deg. Täck med bakduk. Låt jäsa ca 40 min.
  2. Lägg bakplåtspapper i en form, 25–30 cm. Lägg degen i formen och tryck ut kanterna så att degen täcker formen. Låt jäsa ca 30 min.
  3. Ansa och hyvla löken tunt, gärna på man­dolin. Stek i smör på medelvärme tills löken är mjuk. Krydda med 2 krm salt.
  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med 1 msk olja och lägg på löken. Strö på 1/2 dl ost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Kräftskiva, Matbröd