Lökfocaccia med västerbottensost

Lökfocaccia med västerbottensost är nästan som en pizza.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 krm fänkålsfrön
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt - + 2 krm
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 dl västerbottensost - riven, + 1/2 dl
  • 11 dl vetemjöl special - (660 g)
  • 1 knippe gul lök - färsk
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Rosta fänkålsfröna och mortla till fint pulver. Finfördela jästen i en bunke och häll i fänkålsfröna. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen, rör tills den lösts upp. Blanda ner 2 tsk salt, 2 msk olja och 2 dl ost. Arbeta ner mjölet lite i taget till en deg. Täck med bakduk. Låt jäsa ca 40 min.

  2. Lägg bakplåtspapper i en form, 25–30 cm. Lägg degen i formen och tryck ut kanterna så att degen täcker formen. Låt jäsa ca 30 min.

  3. Ansa och hyvla löken tunt, gärna på man­dolin. Stek i smör på medelvärme tills löken är mjuk. Krydda med 2 krm salt.

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med 1 msk olja och lägg på löken. Strö på 1/2 dl ost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!