00000

Lök- och örtbröd passar perfekt att servera på buffén. Går utmärkt att frysa.

För 1 stort bröd:

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olivolja, + 0,5 dl
12 dl vetemjöl, (720 g)

Topping:

6 salladslökar
1 msk olivolja, + 2 msk
0,5 kruka rosmarin
0,5+ kruka timjan
2 tsk flingsalt

1 timme + 1 timme jäsning + 30 min i ugn

Lök- och örtbröd – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olja och mjöl. Arbeta degen smidig, ca 10 min i hushållsmaskin eller ca 15 min för hand. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 40 cm, med 1/2 dl olja.
  3. Topping: Skär löken i ca 1/2 cm tjocka skivor, fräs den hastigt i 1 msk olja. Repa rosmarinen. Grovhacka timjanen. Blanda lök och örter.
  4. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen jämnt i formen. Ringla över 2 msk olja. Tryck ner örtblandningen ordentligt i degen. Jäs ­övertäckt ca 20 min.
  5. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen ca 30 min. Stjälp upp på galler och låt svalna.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd