1 timme + 1 timme jäsning + 30 min i ugn
Lök- och örtbröd – gör så här:
- Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olja och mjöl. Arbeta degen smidig, ca 10 min i hushållsmaskin eller ca 15 min för hand. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
- Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 40 cm, med 1/2 dl olja.
- Topping: Skär löken i ca 1/2 cm tjocka skivor, fräs den hastigt i 1 msk olja. Repa rosmarinen. Grovhacka timjanen. Blanda lök och örter.
- Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen jämnt i formen. Ringla över 2 msk olja. Tryck ner örtblandningen ordentligt i degen. Jäs övertäckt ca 20 min.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen ca 30 min. Stjälp upp på galler och låt svalna.