Löjromspizza med mandelpotatis och gruyère

55555

Recept på löjromspizza med mandelpotatis och gruyère - en löjromsklassiker i ny tappning! Här används samma deg som till bondbrödet. Klar att bara kavlas ut!

För 4 pizzor:

Ingredienser

0,25 av bondbrödsdegen, (ca 300 g), ­­se recept längst ner i instruktionerna
0,5 dl olivolja, + 1/2 dl
2 mandelpotatisar, –4
1 dl gruyèreost, riven, lagrad
3 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk strösocker

Garnering:

80 g löjrom
1 dl crème fraiche
0,5 kruka dill
50 g vattenkrasse, eller mâchesallad
nymald svartpeppar

35 minuter + 12 minuter i ugn

Löjromspizza  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela degen i fyra ­bitar, rulla till bullar (du behöver lite extra mjöl tills du får lättjobbad konsistens). Kavla ut dem tunt på lätt mjölad arbetsbänk.
  3. Lägg bottnarna på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla bottnarna med 1/2 dl olja. Skala och skiva potatisen lövtunt på mandolin och fördela skivorna över bottnarna. Pensla med 1/2 dl olja. Strö över ­osten. Grädda mitt i ugnen 12–15 min.
  4. Skala och skiva löken tunt. Krama den med vinäger och socker tills sockret smält. Låt stå 10 min. Ta ut pizzorna och strö över löken. Klicka över rom och crème fraiche. Toppa med dill och vattenkrasse och mal lite peppar över.

Recept på Bondbröd med herbes de Provence.

Fler recept med: Förrätter, Pizza