4.34.34.34.34.3

Löjromsgravad strömming med pepparrot ska lagas i god tid eftersom strömmingen ska ligga i lagen 1 dygn.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

800 g strömmingsfilé, som varit fryst 3 dygn

Gravningslag:

1,6 liter vatten
2 dl ättiksprit, (12 %)
3 msk salt

Löjromsås med pepparrot:

1 bit pepparrot, ca 10 cm
2 citroner
3 dl majonnäs
3 dl smetana
40 g löjrom
0,5 tsk salt

Garnering:

20 g löjrom
dill

30 minuter + 1 dygn i lag

Löjromsgravad strömming med pepparrot – gör så här:

  1. Lag: Blanda vatten, ättika, och salt. Rör tills saltet har lösts upp.
  2. Dra bort skinnet från strömmingen. Skölj strömmingen i kallt vatten och lägg den sedan i lagen. Låt stå i kylen ett dygn. Var noga med att strömmingen är täckt av lag. Rör om några gånger under tiden.
  3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl.
  4. Sås: Skala och riv pepparroten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda majonnäs, smetana, pepparrot, citronsaft och -skal. Vänd ner löjromen och krydda med salt. Blanda ner strömmingen och garnera med löjrom och dill.

Julbord

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Strömming