Löjrom med potatiskräm och äppel- och löksallad

Hos Heaven 23 kommer löjrommen från Vänern men det går bra med annan också. Den matchar utmärkt den rökta smaken i potatiskrämen. Löjrommen ska rinna av i kylen ca 2 timmar före servering. Rätten är lätt att förbereda och bara att lägga upp till servering.

Löjrom med potatiskräm och äppel- och löksallad – gör så här:

  1. Potatiskräm: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en finmaskig sil.
  2. Lägg den rökta fisken, vitlök och hälften av mjölken i en kastrull. Koka upp och dra kastrullen från värmen.
  3. Vispa samman äggen i en kastrull med resten av mjölken. Låt sjuda under omrörning, ca 2 min. Rör ner potatisen, fisken och vitlöksmjölken. Häll allt i en mixer och kör till en slät konsistens. Passera och smaka av med olivolja, smör, citronsaft, salt och peppar. Låt kallna. Hit kan förberedas dagen innan.
  4. Lägg löjrommen i en sil för att vätskan ska rinna av. Låt den stå i silen några timmar i kylen.
  5. Äppel- och löksallad: Skala och fintärna äpplet. Blanda med löken och smaka av med salt, peppar, citronsaft och olivolja.
  6. Servering: Fördela potatiskrämen på tallrikar. Strö över äppelsalladen, lägg på löjromen, droppa på olivolja, mal över lite svartpeppar och garnera med dill och ev röd basilika.

Recept från