00000

Lobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvita passar bra till champagne. Lobstercake kan göras 3–4 timmar före servering och förvaras i kylen. Även svartrötter och ägg kan kokas i förväg. Smörsås som beurre blanc ska göras strax före servering eftersom den annars lätt kan skära sig.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g torskfilé
3 msk vispgrädde
1 äggvita
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
1 hummer, kokt
2 msk smör

Svartrötter:

4 svartrötter
1 citron

Beurre blanc:

2 schalottenlökar
1 msk smör, + 125 g, rumsvarmt
1 dl vitt vin, torrt
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vispgrädde
1 krm salt

Garnering:

2 äggvitor, kokta
30 g svart kaviar
0,5 krm svartpeppar, nymald
atsinakrasse

40 minuter

Lobstercake med beurre blanc, svartrötter, svart kaviar och äggvita – gör så här:

  1. Svartrötter: Halvera och pressa saften ur citronen.  Blanda citronsaften med 1 liter vatten. Skala svartrötterna och skölj av dem noga. Lägg rötterna undan för undan i vattnet. Skär varje rot i tre bitar. Koka rötterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, 10–15 min.
  2. Mixa torsken och tillsätt grädde och äggvita. Krydda med salt och peppar. Klyv hummern och ta ut köttet. Grovhacka hummerköttet. Blanda ner det i fiskfärsen. Forma färsen till 4 biffar.
  3. Beurre blanc: Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk smör ca 2 min. Häll på vin och vinäger. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Sila skyn och tillsätt grädden. Koka upp och ta kastrullen år sidan. Vispa i 125 g smör, lite i taget. Krydda med salt.
  4. Hacka äggvitan till garnering.
  5. Stek lobstercaksen i smör ca 3 min på varje sida. Halvera svartrötterna på längden. Lägg dem på tallrikar. Mixa såsen precis före servering med mixerstav, ringla den över svartrötterna.
  6. Lägg lobstercaken på svartrötterna och toppa med äggvita och rom. Strö över peppar och atsinakrasse och servera.
Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Skaldjur, Torsk