4.34.34.34.34.3

Denna vegetariska varmrätt är väl genomarbetad och bjuder på frasiga bollar gjorda av kikärtor och getost. De två olika såserna bidrar med både krämighet och ett vackert utseende. Det gör också det spännande och annorlunda svarta riset.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl svart ris, t ex Saltå Kvarn
1 aubergine
2 rödlökar
2 morötter, stora
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka timjan, + 1/2
1 dl cashewnötter, orostade
150 g kronärtskockshjärtan, grillade
1 msk balsamvinäger
50 g rucola

Tomatröra:

200 g semitorkade tomater
1 dl cashewnötter, orostade
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 krm strösocker
0,5 tsk salt

Rostad vitlöksdressing:

2 dl matyoghurt
0,5 tsk sambal oelek
2 krm salt

Bollar:

1 burk kikärter, (400 g)
150 g getost, (utan skal)
2,5 msk majsstärkelse, Maizena, + ca 1 dl 
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja

50 minuter

Ljummen svart rissallad med frasiga getostbollar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Grovtärna auberginen. Skala och skär rödlöken i breda klyftor. Skala och skär morötterna i stavar. Lägg grönsaker och hela vitlöksklyftor med skal på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja. Krydda med salt och peppar. Finhacka 1/2 kruka timjan och strö över rotfrukterna. Rosta mitt i ugnen ca 25 min. Låt nötterna steka med när ca 5 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna.
  3. Tomatröra: Lägg tomater, nötter, olja, vatten, socker och salt i en mixerskål och mixa slätt.
  4. Vitlöksdressing: Skala och mosa vitlöken från grönsaksblandningen. Blanda med yoghurt, sambal och salt.
  5. Bollar: Skölj av kikärterna och lägg i en skål. Tillsätt getost,  2 1/2 msk majsstärkelse, salt och peppar. Mixa med mixerstav. Forma små bollar med vattensköljd hand. Rulla dem på ett fat med 1 dl majsstärkelse. Hetta upp en panna med olja. Skaka av bollarna lätt och stek dem runt om till gyllenbrun färg, ca 5 min på medelvärme.
  6. Häll upp riset på ett stort fat. Vänd ihop det med rotfrukter, kronärtskockor och vinäger. Toppa med getostbollar, rucola och timjan. Servera med tomatröra och vitlöksdressing.
    vegetarisk-nyar-huvudratt

    Foto: Helén Pe