3.93.93.93.93.9

Recept på ljummen sallad med palsternacka, blodapelsin och rostade hasselnötter - kan ätas till lunch och är även ett gott tillbehör till kyckling och fläskkött. Den passar också att servera som förrätt, då räcker receptet till 6 personer.

För 4 personer:

Ingredienser

4 morötter
4 palsternackor
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk honung, flytande
4 gemsallad
4 salladslökar
2 blodgrapefrukter
50 g hasselnötter
1 kruka körvel

Dressing:

0,5 dl olivolja
4 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 30 minuter i ugn

Ljummen sallad med palsternacka och rostade hasselnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär morötter och palsternackor i stavar. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med morötter och palsternacka. Ringla över olja och honung. Rör om och rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  2. Dressing: Vispa samman alla ingredienser.
  3. Skär av skalet på grapefrukt och skär ut fina filéer. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem gyllene i en torr stekpanna.
  4. Lägg upp salladsbladen på ett serveringsfat. Toppa med rostade rotsaker, grapefrukt och nötter. Ringla över dressingen och strö över körvelblad.