3.83.83.83.83.8

Ljummen sallad med betor, chèvre och valnötter serveras gärna med bröd. Betorna får härlig sötma av att rostas.  

För 4-6 personer:

Ingredienser

8-10 betor, gärna gula och röda
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl valnötter
1 knippa salladslök
70 g salladsblad, späda blandade, gärna med rucola
200 g chèvreost
0,5 kruka timjan

Dressing:

1 vitlöksklyfta
0,75 dl olivolja
2,5 msk balsamvinäger
1 tsk honung
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 25 minuter i ugn

Ljummen sallad med betor, chèvre och valnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över flingsalt och peppar. Rosta mitt i ugnen 25–30 min, tills betorna känns mjuka.
  2. Rosta valnötterna gyllene i en torr panna. Ansa och strimla salladslöken.
  3. Dressing: Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda den med olja, vinäger, honung, flingsalt och peppar.
  4. Lägg upp betor, salladslök, sallad och smulad chèvreost på ett fat. Strö över de rostade valnötterna och ringla över lite av dressingen. Toppa med timjan och servera salladen med resten av dressingen.