Ljummen pärontarte med punschkräm

Det här är en underbart god dessert som ser avancerad ut men i själva verket är busenkel.

Ljummen pärontarte med punschkräm

1. Pärontarte: Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhuset.
3. Smält smöret i en släpplättpanna, ca 26 cm i diameter, på medelstark värme. Se till att du har en panna där handtaget tål att vara i ugnen. Låt smöret bli en aning brynt.
4. Häll i lönnsirap och citronsaft, lägg i päronen. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
5. Täck päronen med smördegsplattor. Skär ut så att degen täcker hela pannan. Lägg smördegsplattorna ca 1 cm omlott så att de inte glider ifrån varandra. Tryck till lätt runt om vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda i nedre delen avugnen ca 20 min tills degen är gyllenbrun. Ta ut och låt stå ca 2 min. Vänd tarten upp och ner på ett fat så att päronen kommer överst.
7. Punschkräm: Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och vaniljfrön tillsammans med mjölk och grädde. Låt dra ca 5 min.
8. Vispa äggulor och socker kraftigt över vattenbad till ca 84° till en fluffig vit kräm. Vispa i mjölet och slå den ljumma gräddmjölken över.
9. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar, ca 84°, på medelstark värme. Det får inte koka.
10. Sila upp i bunke för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt
punschen och ställ svalt.
11. Vispa grädden tjockt och vänd ner i den kalla punschkrämen.
Servera till tarten.

Recept från