Ljumma sillpajer

Så himla gott att servera den salta goda matjessillen i pajskal.

30 min + 30 min i kylen + 30 min i ugnen

Ljumma sillpajer

 

1. Blanda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa i en matberedare eller för hand. Tillsätt  vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ugnssäkra portionsformar, ca 7 cm i diameter, eller i en stor form, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda skalen mitt i ugnen ca 15 min.

3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Blanda ner sillbitarna i stekpannan. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Blanda ner lökfräset i äggstanningen.

4. Häll röran i pajskalen. Grädda ytterligare ca 15 min. Strö över gräslöken och servera ljumma.

Recept från