00000

Lisen använder en urkärnare men det går att göra med en kniv också.

För 6 person(er)

Ingredienser

4 äpplen
0,5 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemummakärnor
100 g smör
1 msk farinsocker
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl

Tillbehör

vaniljvisp, vispgrädde eller glass

Lisens smulpaj med äpplen – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Dela äpplena och skär bort kärnhusen.
  2. Skala halvorna och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna i en bunke och blanda dem med farinsocker och kanel.
  3. Stöt kardemummakärnorna i mortel om du inte har redan malda kärnor. Blanda ner dem i bunken med äppelklyftor.
  4. Skiva ner smör i en annan bunke. Häll ner farinsocker, havregryn och mjöl. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
  5. Sprid ut ungefär 2/3 av smuldeg i botten på formen. Fördela alla äppelklyftorna ovanpå och överst det sista av smuldegen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  6. Servera pajen lite ljummen med vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljglass.