4.34.34.34.34.3

Recept på lion house rolls skapat av Hilda Kirkhoff. "Varning: beroendeframkallande! Ett mjukare och saftigare bröd har jag aldrig bakat, och det beror till stor del på mjölkpulvret. Receptet är amerikanskt, och jag slår vad om att lion house rolls kommer att bli en lika stor hit i Sverige som de är i USA. Bli en föregångare och baka dem du också!"

För 20 rolls

Ingredienser

Rolls

5 dl vatten, (40 grader)
4 msk strösocker
1 krm salt
1,5 dl mjölkpulver
2 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
75 g smör, rumsvarmt + 75 g smör till pensling
1 ägg
15 dl vetemjöl, cirka

10 + 60 + 45 minuter + 15 minuter i ugn

Lion House Rolls – gör så här:

  1. Blanda vatten, socker, 1 krm salt och mjölkpulver i en bunke. Strö i torrjäst och rör om. Låt stå i 10 minuter så jästen aktiveras. Smeten kommer att bli lite bubblig – då är allt som det ska.
  2. Tillsätt 1 ½ tsk salt, 75 g smör, ägg och 10 dl vetemjöl. Använd gärna en köksassistent med degkrok och arbeta då degen på medelhastighet i 2 minuter. Arbeta sedan ner resterande mjöl, men spara lite till utbakning.
  3. När degen släpper från kanterna, lägg den på lätt mjölat bakbord och knåda lite för hand. Smörj en bunke med smör och lägg i degen, täck med plastfolie och en bakduk, och låt jäsa i rumsvärme i 60 minuter.
  4. Smält 75 g smör till pensling.
  5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta. Dela deplattan på längden i två långsmala halvor. Skär varje halva i 10 remsor, totalt 20 remsor.
  6. Pensla varje remsa med smör och rulla ihop som en kanelsnäcka med smöret inåt.
  7. Smörj en långpanna och lägg brödrullarna ganska tätt intill varandra. Jäs i 45 minuter.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 minuter på 175 grader (varmluft). Ta ut och pensla med smält smör. Låt bröden svalna under bakduk.

Recept ur Hilda Kirkhoffs bok ”Hildas drömmar & andra bullar” (Bonnier Fakta)

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar