Lion House Rolls
Rolls
- 5 dl vatten - (40 grader)
- 4 msk strösocker
- 1 krm salt
- 1,5 dl mjölkpulver
- 2 tsk torrjäst
- 1,5 tsk salt
- 75 g smör - rumsvarmt + 75 g smör till pensling
- 1 ägg
- 15 dl vetemjöl - cirka
Gör så här
-
Blanda vatten, socker, 1 krm salt och mjölkpulver i en bunke. Strö i torrjäst och rör om. Låt stå i 10 minuter så jästen aktiveras. Smeten kommer att bli lite bubblig – då är allt som det ska.
-
Tillsätt 1 ½ tsk salt, 75 g smör, ägg och 10 dl vetemjöl. Använd gärna en köksassistent med degkrok och arbeta då degen på medelhastighet i 2 minuter. Arbeta sedan ner resterande mjöl, men spara lite till utbakning.
-
När degen släpper från kanterna, lägg den på lätt mjölat bakbord och knåda lite för hand. Smörj en bunke med smör och lägg i degen, täck med plastfolie och en bakduk, och låt jäsa i rumsvärme i 60 minuter.
-
Smält 75 g smör till pensling.
-
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta. Dela deplattan på längden i två långsmala halvor. Skär varje halva i 10 remsor, totalt 20 remsor.
-
Pensla varje remsa med smör och rulla ihop som en kanelsnäcka med smöret inåt.
-
Smörj en långpanna och lägg brödrullarna ganska tätt intill varandra. Jäs i 45 minuter.
-
Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 minuter på 175 grader (varmluft). Ta ut och pensla med smält smör. Låt bröden svalna under bakduk.
-
Recept ur Hilda Kirkhoffs bok "Hildas drömmar & andra bullar" (Bonnier Fakta)