3.33.33.33.33.3

En krämig och smakrik linsgryta med kokosmjölk, pumpa, spenat och fylld av härliga kryddor. Ät som den är eller servera med quinoa.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g pumpa, t ex butternut eller hokkaido
1 bit purjolök, (ca 10 cm)
2 cm ingefära, färsk
1 msk senapsfrön, gula
1 msk gurkmeja, mald
2 tsk kummin, hel
1 tsk kryddnejlikor, hela
1 tsk kardemumma, hel
2 msk kokosolja, eller ghee
3 dl röda linser
0,5 dl russin, gärna ekologiska
1 liter vatten
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
2 tsk salt
100 g bladspenat, färsk

Tillbehör:

ev röd quinoa
bladspenat

25 minuter + 25 minuter koktid

Linsgryta med kokosmjölk – gör så här:

  1. Ansa och strimla purjolöken. Skala och riv ingefäran. Fräs lök och kryddor i olja eller ghee i en gryta tills löken mjuknat och kryddorna börjar poppa och dofta.
  2. Skala och skär pumpan i tärningar. Skölj linserna i kallt vatten. Lägg pumpa, linser och russin i grytan och häll över vatten och kokosmjölk.
  3. Låt sjuda utan lock ca 25 min, till en krämig gryta. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om grytan känns torr.
  4. Krydda grytan med salt. Blanda ner spenaten. Låt gärna grytan stå ca 15 min före servering för en ännu krämigare konsistens.
  5. Servera grytan, eventuellt med quinoa och extra bladspenat.