Linsgryta med kokosmjölk, pumpa och spenat

En krämig och smakrik linsgryta med kokosmjölk, pumpa, spenat och fylld av härliga kryddor. Ät som den är eller servera med quinoa.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 500 g pumpa - t ex butternut eller hokkaido
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)
  • 2 cm ingefära - färsk
  • 1 msk senapsfrön - gula
  • 1 msk gurkmeja - mald
  • 2 tsk kummin - hel
  • 1 tsk kryddnejlikor - hela
  • 1 tsk kardemumma - hel
  • 2 msk kokosolja - eller ghee
  • 3 dl röda linser
  • 0,5 dl russin - gärna ekologiska
  • 1 l vatten
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 2 tsk salt
  • 100 g bladspenat - färsk

Tillbehör

  • ev röd quinoa
  • bladspenat

Gör så här

  1. Ansa och strimla purjolöken. Skala och riv ingefäran. Fräs lök och kryddor i olja eller ghee i en gryta tills löken mjuknat och kryddorna börjar poppa och dofta.

  2. Skala och skär pumpan i tärningar. Skölj linserna i kallt vatten. Lägg pumpa, linser och russin i grytan och häll över vatten och kokosmjölk.

  3. Låt sjuda utan lock ca 25 min, till en krämig gryta. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om grytan känns torr.

  4. Krydda grytan med salt. Blanda ner spenaten. Låt gärna grytan stå ca 15 min före servering för en ännu krämigare konsistens.

  5. Servera grytan, eventuellt med quinoa och extra bladspenat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!