Lingonpaj med kardemummagrädde

Recept på lingonpaj med kardemummagrädde. Äggvita i botten på pajskalen gör att de håller tätt.
Allt om Mat

Mördeg

  • 75 g smör - kallt tärnat
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 äggula
  • 1 äggvita

Fyllning

  • 2 gelatinblad
  • 1 apelsin
  • 2,5 dl lingonsaft - konc (t ex Jokk bärdryck)
  • 2 tsk citron - pressad
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl lingon - frysta

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm kardemumma - mald
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och äggula till degen i matberedare. Spara äggvitan till pensling.

  2. Tryck ut degen i 10 aluminiumformar, ca 7 cm i diameter. Obs! inte för tunt i botten. Ställ kallt på plåt minst 30 min.

  3. Pensla pajskalen med äggvita. Grädda dem mitt i ugnen, 17-18 min, tills skalen fått fin färg. Låt dem kallna i formarna.

  4. Låt gelatinbladen ligga 5 min i kallt vatten. Skölj apelsinen i  varmt vatten och riv av det gula skalet med ett zestjärn.

  5. Hetta upp lingonsaft, citronsaft och socker  tills sockret löser sig.

  6. Smält gelatinbladen i den varma lingonsaften. Låt kallna.

  7. Fördela lingonen i pajskalen och fyll på med lingonsaft. Toppa med lite apelsinskal. Ställ pajerna kallt minst 6 timmar.

  8. Vispa grädden med kardemumma och socker. Servera den till pajerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!