00000

Lingonkokta päron med brownie och ingefärs- och kolasås är en bra dessert där alla delar kan förberedas och sedan bara ­läggas upp före servering.

För 8 personer:

Ingredienser

4 päron, fasta
5 dl vatten
1 dl strösocker
2 dl lingon
0,5 vaniljstång

Mjölfri brownie:

75 g smör
1 dl strösocker
100 g choklad, mörk (70 %)
2 ägg
1 krm salt
1 msk kakao
2 msk majsstärkelse, Maizena

Kolasås:

2 dl vispgrädde
1 dl muscovadosirap
1 dl strösocker
2 tsk ingefära, fint riven

Tillbehör:

2 dl crème fraiche
0,5 vaniljstång
2 tsk lingonpulver, (Kung ­Markatta)
myntablad, små

45 minuter

 

Lingonkokta päron med brownie och ingefärs- och kolasås – gör så här:

  1.  Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhuset med ett kuljärn eller en liten sked. Koka upp vatten, socker, lingon och vaniljstång.
  2. Sjud päronen i lagen tills de är mjuka, ca 10 min.
  3. Ta upp päronen, sila bort lingonen. Koka ihop lagen till knappt hälften. Häll den över päronen och ställ kallt till servering.
  4. Brownie: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Tillsätt sockret. Hacka chokladen  och tillsätt den. Rör om tills den smälter. Blanda ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet. Sikta ner kakao och majsstärkelse och blanda. Bred ut smeten i en form, ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 15 min. Låt svalna.
  5. Kolasås: Blanda grädde, ­muscovadosirap och socker i en kastrull. Sjud ca 20 min, tills såsen tjocknat något och doftar kola. Blanda ner ingefäran och låt ­svalna.
  6. Tillbehör: Vispa crème fraichen och rör ner utskrapade frön från vaniljstången. Servera brownien i bitar med päronklyftor, kolasås och vispad crème fraiche. Garnera med mynta. Pudra över lingonpulver.