Njut av lingonen på flaska och gör lingondricka. Enkelt, gott och nästan gratis. Åtminstone om du plockar bären själv.

För 1 1 liter

Ingredienser

Lingondricka

2 liter lingon
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska

Eftersaft

restlingon från koket
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska

40 min

Lingondricka är en bra måltidsdricka som är lätt att göra själv. Dessutom har den lång hållbarhet eftersom bären innehåller bensoesyra, som är ett naturligt konserveringsmedel.

Lingondricka – gör så här:

  1. Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden. 
    lingondricka

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Mosa bären lätt med en slev. Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna ca 20 min. 
    lingondricka

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl. 
    lingondricka

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt. 
    lingondricka

    Foto: Ulrika Pousette

Släng inte bort de använda lingonen – gör eftersaft!

ps. Släng inte bort lingonen efter av­koket, koka en gång till. Denna saft blir inte lika kraftig i smaken och innehåller inte lika mycket pektin, därför bör den konsumeras fort.

  1. Koka restlingonen i ­vattnet ca 5 min. Sila genom silduk.
  2. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 min.
  3. Häll upp på väl rengjorda, helst kokta flaskor. Förvara svalt.
  4. Drick denna saft först eftersom den är mindre hållbar.

 

Frysa lingondrickan?

Ett alternativ till kokade flaskor är att frysa drickan i pet-flaskor i olika storlekar. Men kom då ihåg att lämna lite utrymme för expandering när du fryser in lingondrickan.

Fler recept med: Dryck, Frukt och bär