30 minuter + 1 h jäsning + 20 minuter i ugn
Lingonbröd – gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke.Värm vatten, filmjölk och sirap till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp, Tillsätt lingon, salt och socker.
- Tillsätt de olika mjölsorterna, lite i taget, och arbeta degen 5–7 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 bitar. Forma degbitarna till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
- Pensla bröden med ägget uppvispat med vatten. Kryssa dem med en vass kniv.
- Grädda bröden mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått gyllene färg. Låt bröden svalna på galler.