Lingonbröd

Recept på lingonbröd med tre sorters mjöl. Det går bra att kalljäsa frallorna i kylskåp under natten och grädda dem till frukost dagen därpå. Filmjölken kan bytas ut mot naturell yoghurt.

För 20 bröd

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
2,5 dl filmjölk
1,5 dl sirap ljus
1,5 dl lingon
1 msk salt
0,75 msk strösocker
15 dl manitoba cream-mjöl eller vetemjöl special (900 g)
3 dl grahamsmjöl (180 g)
1,5 dl fullkornsdinkelmjöl

Utbakning:

1,5 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg
1 msk vatten

30 minuter + 1 h jäsning + 20 minuter i ugn

Lingonbröd – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.Värm vatten, filmjölk och sirap till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp, Tillsätt lingon, salt och socker.
  2. Tillsätt de olika mjölsorterna, lite i taget, och arbeta degen 5–7 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 bitar. Forma degbitarna till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. 
  4. Pensla bröden med ägget uppvispat med vatten. Kryssa dem med en vass kniv.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått gyllene färg. Låt bröden svalna på galler. 

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt