Limetarte med färska bär och vispad grädde

Limepajen kräver lite pyssel men kan å andra sidan göras i förväg. Dekorera med färska bär strax före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 100 g smör - rumstempererat
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten

Lime curd

  • 2 gelatinblad
  • 5 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 apelsin
  • 3 lime
  • 250 g smör

Garnering

  • 500 g jordgubbar
  • 250 g hallon
  • 300 g körsbär

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att degen inte kanar ner under gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5 min.

  3. Limecurd: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker lätt. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet. Pressa saften ur lime och apelsin, mät till ca 2 dl.

  4. Häll citrussaften i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp. Häll den kokande vätskan över äggblandningen och vispa ihop. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud 2-3 min under omrörning. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Rör i limeskalet. Låt lime curden svalna något och häll den sedan i pajskalet. Låt pajen stå i kylskåpet minst 4 timmar.

  5. Ansa bären. Vispa grädden lätt. Garnera pajen med bären och servera grädden till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!