3.83.83.83.83.8

Recept på limelax med äppeltsatsiki. Laxen har en sötsyrlig kryddrubb med lime, paprika och timjan.

För 4 personer

Ingredienser

4 bitar laxfilé, (á 125 g)
2 lime
1 msk rårörsocker
1 tsk paprikapulver
2 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 äpple
2 dl grekisk yoghurt
1 dl plockad dill
2 tsk honung
salt, nymald svartpeppar

Tillbehör

3 dl fullkornsbulgur, matvete eller andra gryn
sallad

10 minuter + 15 minuter i ugn

Limelax med äppeltsatsiki – gör så här

  1. Tillaga bulgurn enligt anvising på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 225°, gärna varmluft. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften från 1 lime.  Blanda lime-skalet med socker, paprikapulver, timjan och 1 tsk salt. Strö blandningen över laxbitarna.
  3. Pressa ner vitlöken i limesaften. Halvera, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Blanda skivorna med limesaften. Rör ner yoghurt, dill ( spara lite till garnering) och honung. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 15 min. Servera  med äppeltsatsiki, sallad, limeklyftor och bulgur.
    pren