Limecheesecake med passionsfrukt

4.24.24.24.24.2

Cheesecake med syrlig lime och gelétäcke med passionsfrukt som är vacker – och framförallt god! Gelén kan med fördel även varieras med andra frukter eller bär, t. ex. hallon, blåbär eller småtärnad mango.

För 10 bitar

Ingredienser

12 digestivekex
50 g smör
4 gelatinblad
2 ägg
2 dl lätt crème fraiche
400 g lätt färskost,, t ex Philadelphia
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 lime, rivet skal och saft

Garnering:

1 gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passsionsfrukter

Limecheesecake med passionsfrukt  – gör så här:

  1. Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
  2. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, crème fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
  4. Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
  5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.
  6. Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen.
  7. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfrukts-inkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.
  8. Lossa kakan från formen och servera som dessert.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette