4.24.24.24.24.2

Ligurisk kaningryta är mustig och god. Kanin finns i saluhallar. Grytan är även god lagad med hel kyckling som är ­skuren i bitar, med skinnet borttaget. Arborioris och sallad med apelsin och fänkål är gott till.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kanin, ca 1,5 kilo
2 dl vitt vin, torrt, + 3 dl
1 gul lök, stor
3 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
1,5 tsk salt
1 msk olivolja, + 2 msk 
2 kvistar salvia
3 kvistar timjan
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
50 g pinjenötter
1 dl taggiascaoliver, eller andra små svarta oliver

Tillbehör:

sallad
ris

1,5 timme

Ligurisk kaningryta – gör så här:

  1. Skär bort huvud och fötter på kaninen om inte det är gjort. Stycka kaninen i 8–10 bitar. Skölj bitarna i kallt ­vatten. Marinera köttet i 2 dl vin, ca 8 timmar i kyl.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i små bitar. Hetta upp 1 msk olja i en gryta och fräs selleri, vitlök och lök på medelvärme ca 5 min. Tillsätt salvia, timjan, lagerblad och pepparkorn.
  3. Ta upp köttet ur marinaden och torka av ytan lätt. Salta köttet och bryn det runt om i 2 msk olja. Lägg över i grytan.
  4. Häll på 3 dl vin och koka upp. Bräsera köttet under lock ca 45 min. Rosta pinjenötterna.
  5. Tillsätt pinjenötter och oliver, fortsätt sjuda ca 15 min. Servera med sallad och eventuellt ris.