Liègevåfflor med citronglaze

En variant av belgiska våfflor där man blandar i pärlsocker i degen. Till skillnad från svenska våfflor så innehåller dessa jäst, vilket gör dem lite mer kompakta.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe
Foto: Helén Pe Foto: Fotograf Helén Pe

Ingredienser

  • 6 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4,25 dl vetemjöl - (255 g)
  • 75 g smör - rumsvarmt + 25 g
  • 1 dl pärlsocker

Citronglaze

  • 6 dl florsocker
  • 2 tsk smör
  • 5 msk citronsaft - pressad, ca

Garnering

  • florsocker

Liègevåfflor med citronglaze–

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker

    och vaniljsocker.

  2. Tillsätt allt mjöl förutom 1 dl. Arbeta in 75 g smör, lite i taget. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ställ den sedan i kylen ca 4 timmar eller över natten.

  3. Arbeta in pärlsockret i degen. Dela degen i 5 bitar och rulla dem till bollar. Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla båda ytorna med smör. Platta till bollarna något och lägg dem sedan i järnet, en i taget.

  4. Grädda våfflorna gyllene. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.

  5. Citronglaze: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 5 msk saft. Smält smöret. Rör ihop florsocker, citronskal och smör. Tillsätt citronsaft tills glazen blir lagom rinnig. Den ska vara ganska tunn.

  6.  Doppa de avsvalnade våfflorna i citronglazen så att de blir helt täckta. Låt dem rinna av och lägg dem sedan på bakplåtspapper för att stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!