Liègevåfflor med citronglaze
Ingredienser
- 6 g jäst
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 msk farinsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4,25 dl vetemjöl - (255 g)
- 75 g smör - rumsvarmt + 25 g
- 1 dl pärlsocker
Citronglaze
- 6 dl florsocker
- 2 tsk smör
- 5 msk citronsaft - pressad, ca
Garnering
- florsocker
Liègevåfflor med citronglaze–
-
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker
och vaniljsocker.
-
Tillsätt allt mjöl förutom 1 dl. Arbeta in 75 g smör, lite i taget. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ställ den sedan i kylen ca 4 timmar eller över natten.
-
Arbeta in pärlsockret i degen. Dela degen i 5 bitar och rulla dem till bollar. Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla båda ytorna med smör. Platta till bollarna något och lägg dem sedan i järnet, en i taget.
-
Grädda våfflorna gyllene. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.
-
Citronglaze: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 5 msk saft. Smält smöret. Rör ihop florsocker, citronskal och smör. Tillsätt citronsaft tills glazen blir lagom rinnig. Den ska vara ganska tunn.
-
Doppa de avsvalnade våfflorna i citronglazen så att de blir helt täckta. Låt dem rinna av och lägg dem sedan på bakplåtspapper för att stelna.