55555

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g lammfärs
0,5 tsk salt
1 krm mald muskot
1 krm mald kanel
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 silver- eller gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g fetaost
12 grillspettpinnar

Hummus

6 dl kikärter
4 msk sesampasta, tahini
1 dl olivolja
2 msk pressad citron
3 krm salt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm spiskummin
1 krm cayennepeppar

Fattoush, libanesisk salllad

2 pitabröd
1,5 msk olivolja
600 g tomater
0,5 romansalladshuvud
3 dl persilja, grovhackad
1 dl färsk mynta, grovhackad
6 salladslökar, finstrimlade

Dressing

3 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 tsk sumak

Tillbehör

, naturell yoghurt, mynta, kokt bulgur eller couscous

Libanesiska lammfärsspett med fattoush och hummus – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda samman färs, salt, muskot, kanel, peppar, paprikapulver, finhackad lök och vitlök. Blanda väl och tillsätt sist smulad fetaost.
  2. Forma avlånga spett och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form. Stek dem i ugn först 10 min i mitten av ugnen och sedan 5 min högt upp och ugnen på grill.
  3. Blanda yoghurt med finhackad mynta och servera den kall.
    Servera spetten med fattoush, hummus, bulgur och yoghurtsås.

HUMMUS

Gör så här:

  1. Lägg de kokta kikärterna i en matberedare och kör till en jämn massa. Blanda ner sesampasta och tillsätt olivolja lite i taget. Smaka av med citron, salt, vitlök, spiskummin och cayenne.

 

FATTOUSH, LIBANESISK SALLAD

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär pitabröden i småbitar och blanda dem i en skål med olivolja. Häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen ca 7 min. Ställ dem åt sidan.
  2. Skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en skål. Häll eventuellt av en del av vätskan så att inte salladen blir för vattnig. Blanda ner sallad i bitar, persilja, mynta och lök.
  3. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Blanda salladen med dressingen samt de rostade brödbitarna strax före servering.