4.54.54.54.54.5

Recept på libabröd med avokadohummus och tomatsallad. Libabröd är stora tunnbröd med ursprung i Libanon. Du hittar dem i välsorterade butiker. Värm dem gärna lite först. Labneh är krämiga färskostbollar från Mellanöstern som säljs inlagda i olja.

För 4 personer:

Ingredienser

4 libabröd
500 g tomater, små, i olika färger
8 labnehbollar, t ex Sevan
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Picklad rödlök:

3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, (12 %)
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 rödlökar

Avokadohummus:

1 förpackning kikärter, (380 g)
2 avokador, mogna
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka koriander
2 msk olivolja
2 msk citron, pressad
1 tsk koriander, mald
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 kruka mynta
0,5 kruka koriander

30 minuter

Liba med avokadohummus och tomatsallad – gör så här:

  1. Picklad lök: Koka upp vatten, socker, ättika, pepparkorn och lagerblad. Skala och strimla löken. Lägg löken i lagen och låt kallna.
  2. Avokadohummus: Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Gröp ut fruktköttet ur avokadorna. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Krydda med salt och peppar.
  3. Skär tomaterna i klyftor eller skivor. Låt osten rinna av.
  4. Bred avokadohummus på bröden. Lägg på labneh, tomater, picklad rödlök, mynta och koriander. Strö på salt och peppar.