Len och fin i konsistensen, och med tydlig smak av sherry och konjak. Snudd på bredbar.

För 1 1 kilo

Ingredienser

Leverpastej med kokta lingon

300 g grislever
250 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk smör
3 anjovisfiléer
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk finhackad mejram
3/4 msk salt
2 krm nymald vitpeppar
4 cl konjak
4 cl sherry

Gelé

1 dl svartvinbärsgelé

Kokta lingon

5 dl frysta lingon
2 dl strösocker
1 msk vatten
1 rosmarinkvist

40 min + 1 1/2 timme i ugn + 1 dygn i kyl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och hacka löken. Stek den i smör tills den har mjuknat. Låt kallna.

2. Skölj levern noga och mixa den med lök och ansjovis ca 10 sekunder i matberedare. Blanda levern med färsen. Vispa samman övriga ingredienser till en smet och blanda ner i färsen. Gör gärna ett smakprov genom att steka en liten bit av smeten i pannan och smaka av.

3. Fyll smeten i en väl smord form, ca 1 1/2 liter. Täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ett varmt vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda pastejen till 75 grader innertemperatur, ca 1 1/2 timme. Låt pastejen svalna och ställ den i kylen ca 24 timmar.

4. Lingon: Koka lingonen med socker, vatten och rosmarin ca 30 min. Låt lingonen kallna.

5. Smält gelén och häll den över leverpastejen. Låt stelna. Servera leverpastejen med lingonen.

Fler recept med: Buffémat, Fest, Jul, Övrigt, Smårätter