Leverpastej

Mild och god hemlagad leverpastej.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g svinlever
  • 150 g fläskkött - eller fläskfärs
  • 1 anjovisfiléer - liten burk, (55 g, 8 filéer)
  • 1 gul lök - i klyftor
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk mejram
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk konjak
  • 2 msk madeira
  • 100 g smör - skirat
  • 1 knippa späckskivor - tunna till formen

Gör så här

  1. Skölj levern i rikligt med kallt vatten. Skär den och köttet i tärningar och mal med ansjovis och lök 2 gånger i köttkvarn.

  2. Vispa ihop ägg, grädde, mjöl, kryddor, konjak och madeira.

  3. Kör det malda ytterligare i mixer och tillsätt äggblandningen.

  4. Skira och låt smöret svalna, rör ner det i smeten.

  5. Sätt ugnen på 200° och sätt in en långpanna med vatten i nedre delen. Klä en 1 1/2-litersform med späck.

  6. Häll i smeten i formen, lägg över späck, täck med folie och grädda i vattenbadet 1 tim 45 min till 70° innertemperatur.

  7. Låt pastejen kallna i formen, stjälp därefter upp den (lätt sedan formen sänkts snabbt i hett vatten). Dela ev pastejen i bitar och frys det som inte går åt inom en vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!