00000

Mild och god hemlagad leverpastej.

För 1 kilo leverpastej

Ingredienser

400 g svinlever
150 g fläskkött eller fläskfärs
1 ansjovisfiléer liten burk, (55 g, 8 filéer)
1 gul lök i klyftor
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk mejram
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk konjak
2 msk madeira
100 g smör skirat
1 knippe späckskivor tunna till formen

Leverpastej – gör så här:

  1. Skölj levern i rikligt med kallt vatten. Skär den och köttet i tärningar och mal med ansjovis och lök 2 gånger i köttkvarn.
  2. Vispa ihop ägg, grädde, mjöl, kryddor, konjak och madeira.
  3. Kör det malda ytterligare i mixer och tillsätt äggblandningen.
  4. Skira och låt smöret svalna, rör ner det i smeten.
  5. Sätt ugnen på 200° och sätt in en långpanna med vatten i nedre delen. Klä en 1 1/2-litersform med späck.
  6. Häll i smeten i formen, lägg över späck, täck med folie och grädda i vattenbadet 1 tim 45 min till 70° innertemperatur.
  7. Låt pastejen kallna i formen, stjälp därefter upp den (lätt sedan formen sänkts snabbt i hett vatten). Dela ev pastejen i bitar och frys det som inte går åt inom en vecka.