00000

För 12 hattar

Ingredienser

1 gelatinblad
200 g kycklinglever, färsk eller fryst
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 msk smör
0,75 dl grädde
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
2 msk rött portvin
200 g färska champinjoner, eller skogschampinjoner

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Putsa kycklinglevern och skala och skär löken i klyftor och vitlöken i skivor. Bryn levern snabbt runt om i smör och stek tillsammans med lök och vitlök några minuter. Häll på grädden och koka upp. Småkoka under lock 5 minuter. Krydda väl med salt och peppar.
2. Hetta upp portvinet. Lyft upp gelatinbladet och smält det i portvinet. Blanda med kycklinglever och lök.
3. Kör alltihop i mixer eller matberedare till en slät massa. Häll upp i en skål och ställ kallt.
4. Ta bort foten och lägg svamphattarna med ovansidan ner på ett fat. Spritsa eller klicka levermoussen i svamphattarna. Moussen kan också användas på små rostade brödbitar. Täck med plastfolie fram till serveringen.