00000

Gör ditt eget levainbröd. Till den här behövs levain som surdegsgrund. Recept på levain hittar längst ned.  

För 2 bröd

Ingredienser

800 g levain
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
5,5 dl vatten
4 tsk salt

5 min + 2,5 timme jäsning + 30 min i ugn

Levainbröd — gör så här:

  1. Blanda levain, vetemjöl och vatten i en hushållsassistent eller bunke. Kör på låg hastighet ca 12 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 min till.
  2. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke, låt jäsa övertäckt i 2 timmar. Vik ihop den några gånger under jäsningen.
  3. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar. Platta ut degbitarna, vik ihop långsidorna. Tryck till och rulla ihop till en rulltårta. Ju spänstigare, desto bättre. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft. Sätt in bröden mitt i ugnen och släng in några isbitar på botten eller spreja brödet med vatten. Det ger extra knaprig yta.
  5. Grädda brödet 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter till bröden har en innertemperatur på 96 grader. Låt kallna på galler.

 

Så här gör du levain

Levainen är en surdeg på vete som blir till i tre steg. Först gör du en mamma, därefter en chef och slutligen en levain.

  1. Blanda samman 30 g vetemjöl, 20 g surdeg och 1,5 msk ljummet vatten till mamman. Täck med plastfolie.
  2. Blandningen ska stå varmt ca 5 tim, den ska bli dubbelt så stor och ytan ska vara bubblig.
  3. Fyll på mamman med chefen (30 gram vetemjöl och 0,25 dl 37-gradigt vatten). Låt stå ytterligare 5 timmar under plastfolie.
  4. Fyll på chefen med levain (500 g vetemjöl och 3,25 dl ljummet vatten).
  5. Låt stå över natten, 8–12 timmar.
  6. Nu har du en otroligt kletig och seg historia som är fantastisk att baka med.

För detaljerat recept: Levain

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn