Levain

Levainen är en surdeg på vete som blir till i tre steg. Först gör du en mamma, därefter en chef och slutligen en levain.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 30 g vetemjöl - (ca 1/2 dl)
  • 20 g surdeg
  • 1,5 msk vatten - ljummet (37°)

Chef

  • 30 g vetemjöl - (ca 1/2 dl)
  • 0,25 dl vatten - ljummet (37°)

Levain

  • 500 g vetemjöl - (ca 8 1/2 dl)
  • 3,25 dl vatten - ljummet (37°)

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till mamman. Täck med plastfolie. Blandningen ska stå varmt ca 5 tim, den ska bli dubbelt så stor och ytan ska vara bubblig.

  2. Fyll på mamman med chefen. Låt stå ytterligare 5 timmar under plastfolie.

  3. Fyll på chefen med levain. Låt stå över natten, 8–12 timmar.  Nu har du en otroligt kletig och seg historia som är fantastisk att baka med.

  4. Här är receptet som kommer efter: Levainbröd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!