Laxwallenbergare

1. Pressgurka: Skala och skär gurkan i tunna skivor. Varva dem med salt i en skål. Täck med smörgåspapper och lägg på en tyngd. Låt stå ca 30 min så att gurkan vätskar sig. Blanda ättiksprit, socker och vatten och rör om så att sockret löser sig. Häll upp gurkskivorna i ett durkslag. Låt dem rinna av. Lägg skivorna i en skål med ättikslagen och strö över persilja.

2. Skär laxfilén i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt salt och kör snabbt till en jämn massa. Lägg i äggulor och cayennepeppar, häll i grädden lite i taget under gång.

3. Dela ett smörgås- eller bakplåtspapper i 4 lika stora delar. Forma en laxfärsbiff på varje papper, gärna med hjälp av en 10 cm stor utstickare. Lägg färsbiffarna i kylskåpet.

4. Hetta upp smör i en stekpanna på strax över medelvärme. Vänd ner biffarna i pannan så att papperet hamnar överst.

5. Dra bort papperet och stek biffarna ca 3 min på varje sida. Servera med dillslungad mandelpotatis, lättkokta ärter och pressgurka.

Recept från