Laxtournedos med kryddsmör
Ingredienser
- 600 g laxfilé - skinn- och benfri
- 1 steksnöre
Marinad
- 1 chili - finhackad t ex thaichili
- 20 kryddpepparkorn - krossade
- 0,5 tsk timjan - torkad
- 0,5 tsk muskot - riven
- 1 tsk rörsocker
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 msk lime - pressad
- 1 msk olja
- 2 salladslökar - finstrimlade
Kryddsmör
- 75 g smör
- 1 vitlöksklyfta - pressad
- 1 krm timjan - torkad
- 1 krm muskot - riven
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 lime - rivet skal
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk rörsocker
Tillbehör
- 4 sötpotatisar - vit + röd (á 175 g)
- 1 rödlök
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 lime
Gör så här
-
Skär laxfilén i fyra lika stora bitar. Vik ihop dem till en rundel och knyt ihop dem med ett steksnöre. Lägg dem på ett fat. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över fiskfiléerna. Ställ svalt och låt marinera minst 30 min. Vänd fisken några gånger.
-
Rör samman samtliga in-gredienser till kryddsmöret, blanda väl. Lägg smöret på en bit smörpapper. Rulla ihop och vrid ändarna till en smällkaramell och lägg smöret i frysen.
-
Laga tillbehören: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär sötpotatis och lök i bitar eller klyftor. Blanda allt med olja i en ugnssäker form. Stek i ugnen ca 15 min. Vänd bitarna några gånger under stekningen. När de är klara är det dags för fisken. Sänk därför ugnsvärmen till 175°.
-
Hetta upp en grillpanna eller vanlig stekpanna med olja. Stek fisken ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen. Ta ut sötpotatisformen först och håll den varm. Stek fisken klar i ugn ca 10 min. Ta under tiden fram smöret och skär det i skivor.
-
Lägg stekt sötpotatis och lök på varma tallrikar. Lägg på en fiskbit och klipp bort snöret. Lägg på kryddsmör och finstrimlad salladslök. Servera med limeklyftor.