Laxtataki niçoise

00000

Recept på laxtataki niçoise. Härligt krämig och smakrik sallad med lax täckt med senapsfrön och dressing smaksatt med sardeller.

För 20 personer på buffé

Ingredienser

1,5 kilo laxrygg gärna Salma
3 påsar senapsfrön gula, (à 26 g)
3 påsar senapsfrön bruna, (à 26 g)
1 dl dijonsenap
2 msk olivolja
3 msk flingsalt

Dressing:

2 bananschalottenlökar
1 burk sardeller (80 g)
1 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

10 ägg gärna små
500 g körsbärstomater gärna olika färger
150 g babyspenat
3 sl oliver små, gärna niçoise

30 minuter + 3 timmar i kyl

Gör så här:

  1. Blanda gula och bruna senapsfrön. Skär laxen i två bitar tvärs över. Gnid in laxen med senapen och strö senapsfröna runt om. Bryn bitarna hastigt i olja i en stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med flingsalt. Lägg på fat och ställ i kylen 2–3 timmar.
  2. Dressing: Skala och finhacka löken. Finhacka sardellerna. Lägg lök och sardeller i en skål och vispa i senap, vinäger, olja och peppar. 
  3. Mjukkoka äggen, 4–5 min beroende på storlek. Kyl i kallt vatten och skala dem. 
  4. Halvera tomaterna. Fördela spenaten på ett stort fat. Blanda tomaterna med dressingen och strö över spenaten. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem omlott över salladen. Halvera äggen och lägg dem runt om. Strö över oliverna och servera. 

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax, Övrigt