Laxtartar med grön sparris, löjrom, vaktelägg samt skummig citrussås

Tre sorters senap i tartaren kan verka överdrivet. Pia använder en cidervinägersenap (från Verners Gourmetservice) som finns i handeln, fast kanske inte i närmsta butik. Därför har vi smakat oss fram till en blandning som ligger så nära originalet som möjligt. Du som lyckas hitta hennes favoritsenap tar 1 1/2 msk sådan i stället till tartaren. Pia är storkonsument av cidervinägersenap. Hon blandar den gärna med dijonsenap, i senapssåser och dressingar, och den är värd att prova i Biff Rydberg.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - utan skinn

Laxtartar

  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 msk skånsk senap - grovkornig
  • 0,5 msk svensk senap - (typ slotts)
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 0,5 dl gräslök - finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Tillbehör

  • 8 vaktelägg
  • 16 grön sparris
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 120 g löjrom

Citrussås

  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk citronsaft - 2-3 msk nypressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker - (eventuellt)

Gör så här

  1. Laxtartar: Tärna laxen i små kuber. Blanda cidervinäger och 3 sorters senap med finhackad schalottenlök och gräslök. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda det med laxen.

  2. Fördela blandningen, en efter en, i en utstickare, 6 cm diameter, höjd 2-3 cm. Packa ordentligt så att tartarerna limmar ihop. Täck och ställ kallt till servering.

  3. Tillbehör: Lägg vakteläggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sjud sedan äggen exakt 1 1/2 minut. Spola dem direkt i kallt vatten. Hacka försiktigt hål på skalen med en liten vass kniv. Skala försiktigt.

  4. Skala sparrisen om den är grov. Skär den jämnlång. Koka den i lättsaltat vatten, med en klick smör, tills den mjuknat något. Prova med sticka.

  5. Citrussås: Blanda äggulor, vispgrädde och citronsaft i en kastrull. Vispa blandningen över vattenbad tills den tjocknar. Obs! Såsen får inte koka. Smaka av med salt och ev strösocker.

  6. Servering: Placera laxtartaren på tallrikar. Forma löjrommen till små ägg med 2 skedar och lägg dem ovanpå. Dela och dekorera med vakteläggen. Fördela sparrisen och avsluta med den skummiga citrussåsen. Servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!