00000

Laxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smör är en festlig förrätt. Lök och citronmajonnäs kan göras dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxfilé, utan skinn och ben
75 g smör
2 msk olivolja
2 tsk röd chili, t ex spansk peppar, finhackad
2 tsk koriander, hackad
1 tsk sesamfrön, svarta
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk citron, pressad

Friterad lök:

1 bananschalottenlök
2 msk vetemjöl
5 dl rapsolja

Majonnäs:

2 äggulor
1,5 dl rapsolja
1 tsk senap
1 tsk citron, pressad
1 krm salt

Garnering:

1 dl sjögrässallad
tagetesblommor
koriander

30 minuter

Laxtartar med friterad schalottenlök, citronmajonnäs och brynt smör – gör så här:

  1. Friterad lök: Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda dem med mjöl. Hetta upp oljan till 160°. Fritera lökringarna, några i taget, i oljan tills de fått fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
  2. Majonnäs: Vispa upp äggulorna med elvisp. Tillsätt oljan, lite i taget, under vispning. Rör i senap och pressad citron. Krydda med salt.
  3. Bryn smöret. Sila det genom ett kaffefilter.
  4. Skär laxen i små tärningar. Blanda den med olja, chili, koriander och sesamfrön. Krydda med salt och peppar. Blanda i citronsaften precis före servering.
  5. Bred ut en klick majonnäs på varje tallrik. Packa laxtartaren i stansringar, ca 5 cm i diameter, på majonnäsen. Toppa med sjögrässallad och friterad lök. Garnera med tagetesblommor och koriander. Ringla det ljumna smöret runt om och servera.
Fler recept med: Fisk, Förrätter, Lax