Laxtårta

Recept på ljuvlig laxtårta med botten av kavring och en fyllning av stenbitsrom, lax, crème fraiche, dill och gräslök.
Allt om Mat

Botten

  • 200 g kavring - mörk
  • 75 g smör - smält

Fyllning

  • 400 g lax - kallrökt
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl dill - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 krm vitpeppar

Garnering

  • 1 gurka - i stavar
  • 1 knippa rädisor - i klyftor
  • 2 basilika - kvistar
  • 3 gräslöksblommor
  • 15 lax - skivor, kallrökt

Gör så här

  1.  Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare. Blanda smulorna med smöret.

  2. Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant. Tryck ut kavringen till en botten i formen. Ställ kallt ca 15 minuter.

  3. Ta bort skinn och ev ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare. Tillsätt stenbitsrom och creme fraiche. Blanda snabbt ihop.

  4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter. Vispa grädden. Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt. Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet. Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden. Tillsätt dill, gräslök och citronsaft. Peppra.

  5. Häll blandningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.

  6. Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå. Servera kallrökta laxskivor till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!