55555

Recept på ljuvlig laxtårta med botten av kavring och en fyllning av stenbitsrom, lax, crème fraiche, dill och gräslök.

För 12 person(er)

Ingredienser

Botten

200 g kavring, mörk
75 g smör, smält

Fyllning

400 g lax, kallrökt
1 burk röd stenbitsrom
2 dl crème fraiche
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl dill, hackad
0,5 dl gräslök, hackad
2 msk citron, pressad
1 krm vitpeppar

Garnering

1 gurka, i stavar
1 knippa rädisor, i klyftor
2 basilika, kvistar
3 gräslöksblommor
15 lax, skivor, kallrökt

Laxtårta – gör så här:

  1.  Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare.
    Blanda smulorna med smöret.
  2. Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant. Tryck ut kavringen till en botten i formen. Ställ kallt ca 15 minuter.
  3. Ta bort skinn och ev ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare. Tillsätt stenbitsrom och creme fraiche. Blanda snabbt ihop.
  4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter. Vispa grädden. Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt. Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i
    tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet. Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden. Tillsätt dill, gräslök och citronsaft. Peppra.
  5. Häll blandningen över kavringsbottnen och släta till ytan.
    Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.
  6. Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå. Servera kallrökta laxskivor till.
Fler recept med: Fisk, Midsommar, Påsk