4.34.34.34.34.3

Laxtacos med goda tillbehör är festligt att bjuda på. Här lagas laxen på muurika men den kan självklart lagas i stekpanna på spisen också. Den som vill ta en genväg kan steka burkmajs istället för kokta majskolvar.

För 4-6 personer:

Ingredienser

700 g laxfilé, utan skinn och ben
2 msk rapsolja
1 tsk salt, + 0,5 tsk
2 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm
2 avokador
1 msk lime, pressad

Stekt majssalsa:

2 majskolvar
2 msk olivolja, + 1 msk 
2 salladslökar
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 tomat, stor
0,5 kruka koriander
1 tsk flingsalt

Soja- och ingefärsmajonnäs:

2 dl majonnäs, av god kvalitet, t ex Hellmann’s
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, ca 5 cm
2 tsk soja, japansk

Rostad lök:

5 bananschalottenlökar
3 dl olivolja
2 krm salt

Tillbehör:

1 paket tortillabröd, små mjuka (200 g)
1 kruka koriander

1 timme

Laxtacos med tillbehör – gör så här:

  1. Majssalsa: Dra bort blasten från majskolvarna. Koka dem i lättsaltat vatten 8–10 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av.
  2. Stek majskolvarna i 2 msk olja så att de blir lite svärtade. Ställ dem rakt upp och skär av majskornen uppifrån och ner. Ansa och skär salladslöken i ringar. Halvera, kärna ur och finhacka chili och tomat. Repa bladen från koriandern.
  3. Blanda majs, salladslök, chili, tomat och koriander. Ringla över 1 msk olja, krydda med flingsalt.
  4. Majonnäs: Skala och finriv vitlök och ingefära. Blanda majonnäsen med vitlök, ingefära och soja.
  5. Rostad lök: Skala och skiva löken tunt. Stekt den sakta i olja tills den blir gyllenbrun och krispig, 15–20 min. Se upp så att det inte bränns, då blir det beskt.
  6. Ta upp löken med hålslev och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Krydda med salt.
  7. Skär laxen i 2 x 2 cm stora tärningar. Stek dem hastigt i olja på muurikkan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fös ut laxen åt kanterna så att den hålls varm.
  8. Halvera, kärna ur och skär avokadon i klyftor. Dra bort skalet. Stek dem hastigt i muurikkan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och häll över limesaft.
  9. Värm tortillabröden lätt på muurikkan, fyll med lax, avokado, majssalsa, soja- och ingefärsmajonnäs, rostad lök och koriander.
    Muurika

    Foto: Ulrika Ekblom

    Muurika är en klassisk finsk stekhäll, perfekt för matlagning i det fria.

    pren

Matcha mat & dryck

Laxtacos med smakrika, kryddiga och fräscha tillbehör matchas med fördel med antingen öl, bubbel eller vitt vin med generös fruktighet och friskhet.

  • Öl: Råå von Pilsen (31660) Sverige, 14:90 (33 cl). Maltiga toner med drag av citrus, bröd och honung och ett lätt blommigt inslag. Balanserad ­beska.
  • Mousserande: Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres (7610) Spanien, 119 kr. Ganska smakrik cava med friska inslag av äpplen och grape. Aptitretande längd i eftersmaken.
  • Vitt: Aubrade Le Prestige 2016 (2186) Frankrike, 109 kr. Vitt vin med friska aromatiska toner, krydda och en lite smörig avslutning.
  • Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri (1909) Sverige, 15:90 (33 cl). Alkoholfritt öl, friskt med humlefräschör och lite apelsin i smaken.