Laxsoppa med potatis och pepparrotskräm

00000

Recept på laxsoppa med potatis och pepparrotskräm. Pepparrot varierar mycket i styrka, så prova dig fram så att du får lagom mycket smak. Dill kan bytas ut mot hackad gräslök eller hela spenatblad.

För 4 personer

Ingredienser

300 g laxfilé utan skinn och ben
400 g potatis
1 gul lök
1 liter vatten
0,5 dl crème fraiche
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 kruka dill

Pepparrotscrème:

1,5 dl crème fraiche
3 msk pepparrot riven
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

50 g bröd per person

20 minuter

Laxsoppa – gör så här:

  1. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Blanda med 1/2 tsk salt. Skala och skär potatisen i tärningar, ca 2 x 2 cm. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs potatis och lök i 1 msk olja i en gryta ca 3 min. Häll över vattnet och tillsätt crème fraiche och buljongtärningar. Låt soppan koka under lock ca 10 min.
  3. Pepparrotscrème: Vispa crème fraichen fast med elvisp. Blanda den med pepparroten och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Lägg laxen i soppan och sjud ca 3 min. Hacka dillen och blanda ner i soppan. 
  5. Servera med pepparrotscrème och bröd. 

 

Fler recept med: Näringsberäknat, Övrigt, Soppa