30 minuter + 30 minuter för gurkan att marinera + 25 minuter på grillen
Laxsida med ingefära, lime och mynta, färskpotatis och pressgurka – gör så här:
- Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt kallna.
- Skala och skiva gurkan. Strö över salt och lägg den i ett durkslag ca 15 min. Lägg gurkan i lagen. Låt stå ca 30 min. Häll bort lagen före servering och blanda i persiljan.
- Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda limeskalet med olja, mynta och ingefära. Krydda laxen med salt och lägg den med skinnsidan nedåt på ett fiskgaller. Bred kryddoljan på laxen och grilla på indirekt värme ca 25 min.
- Sallad: Riv krispsalladen i bitar. Halvera sockerärterna. Ansa och skiva eller hyvla rädisorna tunt. Blanda samtliga ingredienser till salladen och krydda med flingsalt.
- Servera laxen med gurka, sallad och nykokt potatis.
Att dricka till laxsida:
Georg Breuer Riesling Sauvage 2015 (5899), Tyskland, 119 kr. Torrt vitt vin, krispigt fräscht med toner av gröna äpplen och citrus.
Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (11901), Tyskland, 69 kr. Vitt alkoholfritt vin med fräsch fruktighet, lätt sötma och drag av citrus.