Laxseljanka

En smakrik laxsoppa där saltgurka, oliver och kapris ger en spännande karaktär.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 100 g skogschampinjoner - (eller karljohanssvamp)
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 12 dl fiskbuljong - (tärning + vatten)
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 kryddpepparkorn
  • 500 g laxfilé - med skinn
  • 1 saltgurka
  • 10 - 15 gröna oliver - pimientofyllda
  • 2 citronskivor
  • 2 msk kapris - medelstor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl dill - hackad

Tillbehör

  • 2 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör

  2. Strö över mjöl, rör i tomatpuré och häll på buljong och kryddor. Låt koka 10 min under lock. Skumma av ytan några gånger under tiden.

  3. Skär bort skinnet från laxen och skär den i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg laxen i soppan och sjud på svag värme ca 6 min.

  4. Skär gurkan i små tärningar och skiva oliverna. Skär bort skalet från citronskivorna och skär fruktköttet i bitar. Blanda ner gurka, oliver, kapris och citron i soppan. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad dill och servera soppan med creme fraiche.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!