Laxseljanka
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 100 g skogschampinjoner - (eller karljohanssvamp)
- 2 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 1 msk tomatpuré
- 12 dl fiskbuljong - (tärning + vatten)
- 1 lagerblad
- 5 svartpepparkorn
- 2 kryddpepparkorn
- 500 g laxfilé - med skinn
- 1 saltgurka
- 10 - 15 gröna oliver - pimientofyllda
- 2 citronskivor
- 2 msk kapris - medelstor
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 0,5 dl dill - hackad
Tillbehör
- 2 dl crème fraiche
Gör så här
-
Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör
-
Strö över mjöl, rör i tomatpuré och häll på buljong och kryddor. Låt koka 10 min under lock. Skumma av ytan några gånger under tiden.
-
Skär bort skinnet från laxen och skär den i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg laxen i soppan och sjud på svag värme ca 6 min.
-
Skär gurkan i små tärningar och skiva oliverna. Skär bort skalet från citronskivorna och skär fruktköttet i bitar. Blanda ner gurka, oliver, kapris och citron i soppan. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad dill och servera soppan med creme fraiche.