Laxsashimi med fänkålssallad och sojamajonnäs

Recept på laxsashimi. Ta fram ingredienserna till majonnäsen på morgonen så att de har samma temperatur, vilket gör det lättare att lyckas.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 g laxryggfilé - t ex Salma eller Fröja
  • 2 skivor levainbröd
  • 2 msk smör
  • 1 fänkålsstånd - stort
  • 1 gurka
  • 1 citron
  • 1 krm salt

Sojamajonnäs

  • 1 äggula
  • 2 tsk wasabi
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja - ej kallpressad
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 msk soja - japansk

Tillbehör

  • 50 g forellrom
  • 2 msk furikake - japansk sesamfröblandning
  • 1 ask smörgåskrasse
  • japansk soja

Gör så här

  1. Skär eller smula brödet grovt. Stek det krispigt i smör i en stekpanna, ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.

  2. Ansa och hyvla fänkålen på mandolin eller skär den i tunna skivor. Hyvla gurkan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av 1 tsk citronskal. Pressa citronen. Blanda citronskal och citronsaft med fänkål och gurka. Krydda med salt.

  3. Sojamajonnäs: Blanda äggulan med wasabi och vinäger. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa majonnäsen riktigt tjock. Rör i honung och soja. Vispa i mer olja om den blir för lös.

  4. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Fördela laxen på tallrikar. Lägg salladen vid sidan om. Klicka på sojamajonnäs och forellrom. Strö över furikake och brödcrunch och klipp över krasse. Servera med extra soja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!