55555

Laxsallad med matvete och clementindressing är en matig och god sallad där dressingen friskas upp av clementiner.

För 4 personer:

Ingredienser

2 kvisttomater
0,5 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
100 g salladsskott, blandade, t ex mangold och babyspenat
200 g matvete, kokt, från burk
4 rödbetor, kokta
400 g lax, varmrökt
1 dl oliver, svarta eller blandade
0,5 rödlök

Dressing:

2 clementiner
2 msk majonnäs
2 dl gräddfil, eller grekisk yoghurt
1 msk örter, hackade, t ex dragon eller persilja
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

40 minuter

Laxsallad med matvete och clementindressing – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Lägg upp sallad och matvete på tallrikar eller på ett stort fat. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem ovanpå. Ta bort skinnet från laxen. Fördela lax och oliver över salladen. Skala och skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin, och lägg den på salladen.
  3. Dressing: Skölj clementinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet  från båda och pressa ut saften ur den ena. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
  4. Lägg tomaterna på salladen och servera med dressingen.